Fläskfilégratäng 4 personer
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk fransk örtkrydda
1 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
150 g riven ost
2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
10 körbärstomater
Salt, peppar
Garnering:
2 msk hyvlad parmesan (uteslöts på festen)
2 msk hackade hasselnötter (uteslöts på festen)
Några basilikablad
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa filén från hinnor och krydda med salt, peppar och fransk örtkrydda. Bryn i matfettet så filén får färg runt om. Skär filén i skivor. Finhacka vitlöken, hacka basilikan men spara några blad till dekoration. Mixa basilikan med ost, matlagningsgrädde och creme fraiche så den blir ljusgrön. Lägg filén i en smord ugnsform. Häll över basilikasåsen och toppa med körbärstomaterna. Ställ in i ugnen ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg. Hyvla över lite parmesan och dekorera med basilikablad och hackade nötter.